Muzikale impro is zo leuk! Het maakt je voorstelling heel levendig en het geeft je zoveel energie als je het traint of speelt. Musical is veel meer dan alleen zingen. Het draait ook om show, presentatie, alles vergroten, energie en plezier. Ik geef les in muzikale impro in het Nederlands en Engels. Ik bied losse workshops aan, maar ook volledige cursussen van een paar weken tot een jaar, eindigend met een voorstelling. De trainingen zijn zowel geschikt voor individuen of theatergroepen die willen zingen in hun improvisatievoorstelling als voor bedrijven die een creatieve vorm van teambuilding willen doen. En zowel voor beginnende zangers als mensen met ervaring.

Vaak leid ik een drop-in musical impro training in Amsterdam, in het Engels.

Ik treed ook regelmatig op met wisselende teams, in het Engels.

Ik geef cursussen in het Nederlands en Engels.

Hier zijn wat voorbeelden van wat ik je kan leren:

Ja, je kan zingen!
Misschien heb je het gevoel dat je niet kan zingen omdat je niet muzikaal bent, geen gevoel voor ritme hebt of geen toon kan houden. Maar zingen is helemaal niet zo moeilijk. Met wat handigheidjes, structuur, zingen in karakter en presentatie leer je snel hoe je leuk kan zingen in een improvisatie-voorstelling en daar veel plezier in hebt. En dat die vaardigheden je voorstellingen beter maken, zelfs als je niet zingt.

Duetten en trio’s
Soepele duetten en trio’s zijn de kers op de taart in theatersport en in complete musicals. Maar hoe verzin je ter plekke een lied en dan ook nog samen met anderen? Je leert patronen, structuren, harmonie en ad libbing.

Presentatie
Presentatie is een groot onderdeel van een elke musical. Het is een show! Alles is mogelijk als je het met overtuiging brengt. Deze vaardigheid geeft je ook meer zelfvertrouwen in ander improvisatietheater.

Liedstructuren
Niet alles wat je zingt is een lied. Een lied heeft structuur nodig zoals coupletten, refreinen, een brug en herhalingen. Je leert een grote verscheidenheid aan structuren die je makkelijk in kan zetten met je medespelers.

Openingen
Een essentieel deel van je musical is de opening. Daarmee zet je de toon van de avond en breng je energie in je voorstelling. Je leert hoe je de sterkste start maakt.

Eindes
Een goede voorstelling heeft een goed eind. En dat geldt des te meer voor een musical. Je leert hoe je indruk maakt met een sterk eind dat het publiek nog lang onthoudt.

Vormen
Er zijn zoveel vormen van gezongen theatersport-spelen en langere musicals. Je leert er een flink aantal kennen en uitvoeren.

De muzikant in je team
Je muzikant is onderdeel van je team. Je leert hoe je het beste samenspeelt, hoe je volgt en leidt en samen alles prachtig laat klinken.

Koor en dans
In musical worden de zangers ondersteunt door de andere spelers met achtergrondzang en beweging. Je leert harmonie, ad lib, presentatie en bewegen als een groep.

Rijmen
Met rijm breng je structuur in je liedjes en maak je ze makkelijk te onthouden voor jezelf en je publiek. Je leert hoe makkelijk rijmen eigenlijk is en hoe je het het beste gebruikt.

foto door Chee-Wai Chan